Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Školení programu First responder

First responder systém – jde o zapojení školených zachránců do poskytování první pomoci pacientům v ohrožení života na místě události, a to ještě před příjezdem posádky ZZS. Systém je již využíván úspěšně nejen v zahraničí, ale i v několika prvních krajích České republiky.

Jedinečnost myšlenky spočívá v propojení záchranné služby s vyškolenými zachránci, kteří jsou v dosahu místa události, na němž se nachází pacient ve stavu ohrožujícím život. Operační středisko je v indikovaných případech aktivuje prostřednictvím speciální mobilní aplikace. Vyškolený zachránce, je-li právě poblíž, tak může poskytnout základní první pomoc dříve, než posádka ZZS, vyjíždějící ze vzdálenějšího stanoviště. Takový včasný zásah může být nesmírně důležitý a zvyšuje naději pacienta na přežití.

Také jednotka SDH Koloveč se zapojila do tohoto programu.

Aby jednotka mohla být aktivní pro tuto činnost, museli všichni členové projít pětihodinovým školením.

Ve středu 15. ledna proběhlo v hasičské zbrojnici Koloveč školení, na kterém profesionální záchranářky seznámily jednotku s podmínkami programu.

Následovalo teoretické a praktické školení. Zde jsme si mohli vyzkoušet jak se správně zachovat a podat první pomoc pokud budeme přivoláni k úrazům a stavům ohrožující život. 

Do programu First responder se také zapojila většina z nás jako jednotlivci.

 

Foto ZDE