Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva velitele jednotky Sboru dobrovolných hasičů Městyse Koloveč

Letošní rok byl pro členy jednotky nadprůměrně bohatý, ale také hodně pracovní. Když vzpomenu od začátku roku, tak se scházíme každý čtvrtek od 17.00 hod., kde probíhá školení jednotky, údržba techniky a osobní výstroje. Také se hodně hovořilo o novém autě, které se vybíralo delší dobu a tvořila se specifikace vozu. Tímto chci poděkovat předešlému veliteli jednotky, Václavu Vágnerovi, který se snažil o nové auto již několik let.
V lednu se uskutečnilo školení zdravovědy, které provedla pí.Hrušková.
Únor byl věnován řádu spojové služby a obsluze radiostanic, které provedl spojový technik HZS územní odbor Domažlice a také nám bylo schváleno vybavení vozu GR HZS Praha.
Třetí měsíc byla na programu příprava aut na technickou prohlídku a školení na povodně. V dubnu bylo vyprošťování a vypsané výběrové řízení na novou cisternu.
Květen byl věnován motorovým pilám a rozbrušovacím pilám. V červnu, jak už je zvykem, bylo čtyřdenní cvičení na Baldově, které pořádá SDH Domažlice. Schází se tam několik sborů a provádějí se různé činnosti hasiče-záchranáře.
Červenec byl netradiční, poněvadž bývalý velitel odstoupil a já byl jmenován novým velitelem jednotky. V tomto měsíci se nám podařil postavit přístřešek za hasičárnou, který jsme rozebrali za bývalou restaurací Šumava. Zúčastnili jsme se také výcviku na vodě ve Staňkově, které vedl VD HSZ Staňkov. Dále probíhalo v srpnu  školení v Lazcích, pod vedením velitele stanice HZS Domažlice  na používání pěny a také si to tam každý zkusil, protože tento druh hašení se tak často nepoužívá a je třeba tuto činnost znát.
Další dny a měsíce nám nastalo ohledně nového vozu hodně starostí a ježdění do THZ Slatiňan na kontrolní dny a vožení výbavy na uložení do vozu. Tímto chci poděkovat V.Mrázovi, M.Hajznerovi a L.Hajznerovi, kteří tam se mnou jezdili a podíleli se na všem.
V říjnu byl slavný den, protože 15.10. bylo přivezené nové auto VOLVO FM 9. Následující den proběhlo zaškolení řidičů od výrobce. Počasí nám nepřálo, ale nadšení hasičů bylo tak veliké, že nám to nevadilo. Ráno 17.10. bylo hodně práce, postavit stan, který nám zapůjčil SDH Domažlice a zajistit teplo v něm. Pak se všichni běželi převléci do uniforem, aby na tuto naši slávu byli připraveni. V 15.00 hod. bylo zahájeno slavnostní předání nové cisterny, ale také převzetí stuh od Městyse Koloveč a též od výrobce podvozku a nástavby. Oslava se povedla, všichni se najedli i napili do sytosti. Všichni se velkou měrou podíleli na celé akci, nejen hasiči, ale též naše drahé polovičky a hasičky. Na předávacím rautu se podílel Městys Koloveč a tímto chci poděkovat starostovi a zastupitelstvu za podporu hasičů.
V dalších dnech jsme dělali kondiční jízdy, na které nám dala Zemědělská akciová společnost naftu a za toto jim moc děkujeme. Dále byla zakoupena za pomoci Městyse a HZS PK územní odbor Domažlice, hliníková skříň do nového auta, skládací nosítka, trhací hák, lékárnička, fixační krční límec, zásahová obuv, přilby, pracovní stejnokroj PS II a proudnice na střední pěnu. Jednotka za odměnu starostovi a zastupitelstvu vychází vstříc a pomáhají jak jen mohou a co je v jejich silách. Doufám, že tomu tak bude i v letech budoucích.
V letošním roce bylo 7 zásahů, na které nás povolalo Krajské operační středisko PK, z toho 2x v Kolovči a ostatní v našem hasebním obvodě.
Tento rok nás ještě čeká dodělání zateplení vrat v garážích a závěrečný test znalostí, který se bude konat 19.12. a kde probereme naše problémy.
Partu nedělá jednotlivec, ale kolektiv lidí. To by bylo asi vše s čím jsem Vás chtěl seznámit, co jednotka za tento rok prováděla a čím prošla.
 
 
 
          Děkuji za pozornost.